Stel je eens voor dat je leeft in een wereld die jou niet begrijpt. En waarin jij bijna niemand begrijpt. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor jouw omgeving niet. Mensen zeggen dit, maar doen iets heel anders. Hoe vind jij daarin jouw weg?

Niet meer naar school

Mijn diepgaande interesse voor autisme begon echt te leven, toen onze zoon vastliep op school. Zijn leraren begrepen hem niet, zijn klasgenoten begrepen hem niet en hij begreep niets van zijn leraren en klasgenoten. Hoe moeilijk waren die jaren voor hem. Zittend op de bank thuis wel naar school willen, maar het niet kunnen. Alle reserves bij elkaar schrapen en toch gaan. Halverwege de dag opgehaald moeten worden met een heftig gevoel van falen. We hebben heel veel dingen geprobeerd, maar uiteindelijk ging hij niet meer naar school.

Hij heeft een droom

Ook dat werd door veel mensen niet begrepen. Ze zeiden dat hij nooit wat zou bereiken als hij zo door zou gaan. Alsof het zijn eigen keuze was! Iedereen zag wat hij niet kon, maar niemand keek naar wat hij wel kon. Of graag wilde. Tot die ene hulpverlener kwam en vroeg: “Wat wíl jij graag doen?” Nou had onze zoon wel degelijk een droom. Hij wilde echt ontzettend graag vrachtwagenchauffeur worden. Ja, nou zie ik je kijken, denken: kan iemand met autisme dat wel?

Zoveel verschijningsvormen

Net zoals bij heel veel andere aandoeningen kent autisme veel verschijningsvormen. Bij de ene persoon is het veel heftiger dan bij de andere en de symptomen verschillen heel erg per persoon. De cliché beelden die je op tv voorbij ziet komen, kloppen wel, maar er zijn heel veel nuances.

Maar goed, nu dwaal ik af. Daarover komt in volgende blogs nog wel het één en ander aan de orde.

Een droom komt uit

Onze zoon heeft zijn droom waar kunnen maken. Met heel veel doorzettingsvermogen is het hem gelukt niet toe te geven aan zijn angst. Hij heeft geleerd hoe zijn vorm van autisme is en hoe hij hier mee om kan gaan. Hoe hij andere mensen duidelijk kan maken hoe het voor hem werkt. En wat ben ik trots op hem! Het mooiste moment was misschien wel vorig jaar, toen hij zijn vader mocht inwerken als vrachtwagenchauffeur.
Onmogelijk, zeiden velen. Gelukkig stond hij open om te leren en wilde hij zijn autisme graag leren begrijpen. De woorden ‘if you can dream it, you can do it’ zijn hem op het lijf geschreven.

Hij toonde ons zijn ware kracht en ontwikkelde zich als mens. Daarom staat ‘kracht’ voor mij centraal bij autisme.

Autisme leren begrijpen

Het traject dat wij hebben doorlopen met onze zoon, aangezwengeld door die ene hulpverlener, heeft van mij de auticoach gemaakt die ik ben. Het leren begrijpen van jouw eigen autisme en dit kunnen vertalen naar jouw omgeving is mijn belangrijkste drijfveer geworden. Wil jij jouw autisme leren begrijpen? Mail of bel me en dan kijken we samen of ik jou daarbij kan helpen.